Κυριακή, 26 Μαΐου 2013

Πως να προστατέψετε τα βιβλία σας!

Αυτοί οι μικροί θησαυροί, χρειάζονται φροντίδα! Η φθορά των βιβλίων προέρχεται κυρίως από την κακή χρήση, τον τρόπο στοίβαξης και αποθήκευσης, και δεν τους αρέσει να βρίσκονται ούτε στον ήλιο ούτε και στην υγρασία..! Χρειάζονται ένα τακτικό ξεσκόνισμα(τα χαρτόδετα με μια μαλακή βούρτσα και όχι με πανί γιατί η σκόνη θα μεταφερθεί στις σελίδες), να μην τα πετάμε από εδώ και από εκεί, όπως επίσης καλά είναι να τα τοποθετούμε στα ράφια όρθια, διότι στο πλάι καταστρέφονται οι σελίδες.. Σε περίπτωση που δεν στέκονται, υπάρχουν στην αγορά οι γνωστοί βιβλιοστάτες, ή απλώς μπορούμε να τα στηρίξουμε με ένα βαρύ αντικείμενο. Ακόμη, όταν τα χρησιμοποιούμε δεν θα πρέπει να τα πιέζουμε στη ράχη τους για να ανοίξουν "καλά", είναι σχεδόν σίγουρο πως θα διαλυθούν σιγά σιγά!
Αν πρόκειται για ένα πολύ παλιό βιβλίο ή με μεγάλες φθορές, καλά είναι να συμβουλεύτουμε κάποιον ειδικό για την αποκατάσταση του, όπως επίσης για το υγρό καθάρισμα των βιβλίων ένας ειδικός ξέρει καλύτερα...
Αν πάλι, κάποια παλιά βιβλία μας, έχουν πιάσει μούχλα, υπάρχει σωτηρία και γι'αυτά! Τοποθετούμε στυπόχαρτο ή απορροφητικό χαρτί κουζίνας ανάμεσα από κάθε σελίδα και στη συνέχεια, τοποθετούμε το ένα βιβλίο πάνω στο άλλο ώστε να πιέζεται και να απορροφήσει όλη την υγρασία.


Η φωτογραφία είναι από: http://www.loc.gov
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Παρακαλώ μην αντιγράφετε και μη χρησιμοποιείτε το κείμενο και τις φωτογραφίες αυτού του blog χωρίς την άδεια μου και χωρίς να αποδίδετε αναγνώριση/credit.

stospitimouang@gmail.com