Σάββατο, 12 Σεπτεμβρίου 2015

Πως να αποξηράνουμε δαμάσκηνα
Πηγή φωτογραφίας


Η αποξήρανση των φρούτων είναι μια πολύ χρήσιμη τακτική για να κρατήσουμε τα φρούτα και για το χειμώνα καθώς αποτελούν ένα ιδιαίτερα υγιεινό σνακ. Αν θέλουμε να αποξηράνουμε τα φρούτα στο σπίτι, χρειάζεται να γνωρίζουμε πως η καλή αποξήρανση εξαρτάται από την καλή κυκλοφορία του αέρα στο φούρνο και τη θερμότητα ώστε να φύγουν τα υγρά τους και να αποξηρανθούν. Αν διαθέτουμε ειδικό δίσκο ξήρανσης ακόμη καλύτερα, διαφορετικά τοποθετούμε τα φρούτα σε ένα ταψί.
Μπορεί το καλοκαίρι να έφυγε παίρνοντας μαζί πολλά φρούτα και λαχανικά, ο Σεπτέμβριος όμως είναι κι αυτός ένας μήνας πλούσιος και δίνει από πλευράς του τα δικά του φρούτα σε αφθονία. Τα φρούτα του δεν μπορούμε να τα έχουμε για πολύ καιρό, μπορούμε όμως να τα διατηρήσουμε για το χειμώνα είτε φτιάχνοντας νόστιμες μαρμελάδες και γλυκά είτε αποξηραίνοντας τα. 
Θα χρειαστούμε:


δαμάσκηνα (1 κιλό περίπου χωρίς τα κουκούτσια)
1 ποτήρι του νερού χυμό λεμονιού
1 ποτήρι κρύο νερό

Πως το κάνουμε:


Πλένουμε πολύ καλά τα δαμάσκηνα και τα σκουπίζουμε με μια πετσέτα. Θα πρέπει να διαλέξουμε φρούτα ώριμα που δεν έχουν χτυπήματα. Κόβουμε τα δαμάσκηνα στη μέση και αφαιρούμε το κουκούτσι. Τα βάζουμε για 15 λεπτά σε ένα μπολ με το λεμόνι και το κρύο νερό και στη συνέχεια αφήνουμε να στραγγίξουν καλά. Τα τοποθετούμε σε ένα μεγάλο ταψί με μια λαδόκολλα από κάτω με τη μεριά του κοιλώματος από πάνω. Δε θα πρέπει να είναι κολλημένα μεταξύ τους και είναι καλύτερα όλα τα κομμάτια να έχουν το ίδιο μέγεθος για να αποξηρανθούν στον ίδιο χρόνο. Ψήνουμε στους 60 βαθμούς για περίπου 8-10 ώρες στον αέρα. Αφού κλείσουμε το φούρνο, τα αφήνουμε μέσα να κρυώσουν τελείως και μετά τα αποθηκεύουμε. Αν τα δαμάσκηνα είναι πάρα πολλά αυξάνουμε τις ποσότητες του λεμονιού και του νερού ή τα βάζουμε στο μπολ λίγα κάθε φορά.Για να σιγουρευτούμε πως τα φρούτα είναι έτοιμα, τα λυγίζουμε με το χέρι. Αν είναι ευλύγιστα και δεν αφήνουν υγρασία τότε είναι έτοιμα. Σε περίπτωση που κάποια από τα δαμάσκηνα αφήνουν υγρασία τα βάζουμε για λίγη ακόμη ώρα στο φούρνο, διαφορετικά δε θα διατηρηθούν.Τα δοχεία στα οποία θα αποθηκεύσουμε τα δαμάσκηνα πρέπει να είναι αποστειρωμένα και να κλείνουν καλά. 

Την ίδια διαδικασία ακολουθούμε για την αποξήρανση άλλων φρούτων, διαφέρει ωστόσο ο χρόνος αποξήρανσης και η θερμοκρασία. Καλά είναι να μη βάζουμε στον ίδιο δίσκο ή ταψί διαφορετικά φρούτα γιατί το κάθε ένα χρειάζεται διαφορετικό χρόνο.Καλή επιτυχία!
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Παρακαλώ μην αντιγράφετε και μη χρησιμοποιείτε το κείμενο και τις φωτογραφίες αυτού του blog χωρίς την άδεια μου και χωρίς να αποδίδετε αναγνώριση/credit.

stospitimouang@gmail.com