Σάββατο, 21 Νοεμβρίου 2015

Μελομακάρονα, συνταγή






Η πιο εορταστική εποχή του χρόνου πλησιάζει, με τα φώτα, τα χριστουγεννιάτικα δέντρα, τους κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα. Μπισκότα μελωμένα, αρωματισμένα με γαρίφαλο, κανέλα και ξύσμα πορτοκαλιού-αυτά είναι τα μελομακάρονα, τα πιο δημοφιλή γλυκά των Χριστουγέννων.





Θα χρειαστούμε:



για το σιρόπι:


300γρ. ζάχαρη
300γρ. μέλι
100 ml νερό
1 ξυλάκι κανέλας
2-3 γαρίφαλα
Τη φλούδα ενός λεμονιού
Τη φλούδα μισού πορτοκαλιού






Πως το κάνουμε:



Βράζουμε σε μέτρια φωτιά με τη ζάχαρη, το μέλι, τα γαρίφαλα, το ξυλάκι κανέλας, τη φλούδα του λεμονιού και του πορτοκαλιού για περίπου 15 λεπτά και το αφήνουμε να κρυώσει τελείως. Αφαιρούμε το ξυλάκι κανέλας, τα γαριφαλάκια και τις φλούδες, θα χρειαστούμε μόνο το σιρόπι.









Θα χρειαστούμε:



για τα μελομακάρονα:


500γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις(ίσως χρειαστεί  λίγο παραπάνω)
1κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
1κ.γλ. κανέλα σε σκόνη
150ml ελαιόλαδο
120γρ. ζάχαρη
100ml χυμό πορτοκαλιού
1 φλιτζανάκι του καφέ κονιάκ
το ξύσμα ενός πορτοκαλιού
250γρ. καρύδια τριμμένα για το πασπάλισμα






Πως το κάνουμε:



Ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα και σε ένα άλλο μπολ, το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη, το χυμό και το κονιάκ και προσθέτουμε στο μείγμα με το αλεύρι. Ζυμώνουμε ώσπου να σφίξει η ζύμη αρκετά. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο αλεύρι για να μην κολλάει. Κόβουμε τη ζύμη με τα χέρια μας σε οβάλ μικρότερα κομμάτια. Βάζουμε λαδόκολλα σε 2 ταψιά και τοποθετούμε τα μελομακάρονα στο ταψί. Θα πρέπει να έχουν κάποια απόσταση μεταξύ τους. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου 22-25 λεπτά. Όταν βγάλουμε τα μελομακάρονα, τα βουτάμε στο σιρόπι για λίγα λεπτά και να χρειαστεί στραγγίζουμε. Πασπαλίζουμε με τα τριμμένα καρύδια.  



*Για να έχουμε σωστά σιροπιασμένα μελομακάρονα και ταυτόχρονα τραγανά, χρειάζεται να ρίξουμε το σιρόπι κρύο, τη στιγμή που τα μελομακάρονα είναι ζεστά.















































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Παρακαλώ μην αντιγράφετε και μη χρησιμοποιείτε το κείμενο και τις φωτογραφίες αυτού του blog χωρίς την άδεια μου και χωρίς να αποδίδετε αναγνώριση/credit.

stospitimouang@gmail.com