Δευτέρα, 23 Νοεμβρίου 2015

Χριστουγεννιάτικο γερμανικό κέικ Στόλεν




















Ένα διαφορετικό γερμανικό κέικ για τα Χριστούγεννα γεμάτο με μπαχαρικά και φρούτα, αγαπημένο γλύκισμα μικρών και μεγάλων. Λέγεται, πως όσο πιο πολύ μένει αυτό το κέικ τόσο πιο νόστιμο γίνεται καθώς τα αποξηραμένα φρούτα αφήνουν τα υγρά και τις γεύσεις τους σιγά σιγά. Αυτό το κέικ διογκώνεται με μαγιά και συνήθως δεν παίρνει αυγά. Αυτό δεν ισχύει για τη συνταγή που σας δίνω παρακάτω όπου εκτός από τα αυγά που έβαλα, προτίμησα να μην προσθέσω αμυγδαλόπαστα όπως συνηθίζεται. 




Θα χρειαστούμε:



500 γρ. αλεύρι δυνατό
150 γρ. γάλα
40 γρ. μαγιά ξερή
50 γρ. μαύρη ζάχαρη
250 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
1 βανίλια σε σκόνη
το ξύσμα ενός λεμονιού
6 κρόκους αυγών
40 ml κονιάκ
μισό κουτάλι γαρίφαλο τριμμένο
1 κ.γλ. μοσχοκάρυδο
1 κ.γλ. κανέλα
500 γρ. φρούτα γλασέ ή αποξηραμένα (δαμάσκηνα, κεράσια, σταφίδες κ.α.)
ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
150 γρ. αμύγδαλα χοντροκομμένα



































Πως το κάνουμε:



Ζεσταίνουμε ελαφρώς το γάλα με τη ζάχαρη και διαλύουμε τη μαγιά. Προσθέτουμε το αλεύρι, πλάθουμε και αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη με μια πετσέτα σε ζεστό μέρος για 30 λεπτά. Στο μίξερ χτυπάμε τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τα φρούτα. Ανακατεύουμε με το προζύμι αφού έχει φουσκώσει και τότε βάζουμε και τα φρούτα. Σκεπάζουμε ξανά τη ζύμη με μια πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσει για άλλη μισή ώρα τουλάχιστον. Ζυμώνουμε ξανά ελαφρώς και σχηματίζουμε ένα καρβελάκι. Αν το βάλουμε σε φόρμα, θα πρέπει πρώτα να τη βουτυρώσουμε καλά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 35 λεπτά στους 170 βαθμούς. 

Καλή επιτυχία!










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Παρακαλώ μην αντιγράφετε και μη χρησιμοποιείτε το κείμενο και τις φωτογραφίες αυτού του blog χωρίς την άδεια μου και χωρίς να αποδίδετε αναγνώριση/credit.

stospitimouang@gmail.com