Πέμπτη, 4 Φεβρουαρίου 2016

Συνταγή για τιραμισού
























Μέρες τώρα σκεφτόμουν να φτιάξω αυτό το γλυκάκι με το μασκαρπόνε και τον δυνατό εσπρέσο. Κάπου το είδα, σε μια βιτρίνα ενός ζαχαροπλαστείου στα στενά της Θεσσαλονίκης και έκανα το λάθος να μην μπω μέσα. Από τότε το σκεφτόμουν συνέχεια. Ο μοναδικός τρόπος  για να εξιλεωθώ από την αμαρτία μου που δεν το αγόρασα, ήταν να το φτιάξω. 
Η αέρινη κρέμα του σε συνδυασμό με το δυνατό καφέ και τη σοκολάτα είναι ένα ποίημα, ένα διαμάντι της ζαχαροπλαστικής. Η ιστορία του  σχετικά με τη δημιουργία του είναι αμφιλεγόμενη ωστόσο μπορούμε να πούμε σίγουρα πως είναι ένα ακόμη ιταλικό αριστούργημα.
Χρειάζονται αρκετά υλικά, όχι όμως υλικά δύσκολα να τα βρούμε.  





Θα χρειαστούμε:


1 πακέτο σαβαγιάρ
250 γρ. μασκαρπόνε
200 γρ. κρέμα γάλακτος
2 κ.σ. καφέ εσπρέσο
3 κ.σ. κονιάκ ή κάποιο γλυκό κρασί
2 φλιτζάνια νερό βραστό (ή το νερό που βγαίνει από τη μηχανή του εσπρέσο)
3-4 κ.σ ζάχαρη άχνη
2 βανίλιες
τριμμένη κουβερτούρα γα πασπάλισμα
κακάο για πασπάλισμα




























Πως το κάνουμε:



Αν έχουμε μηχανή εσπρέσο απλώς αφήνουμε τον ζεστό καφέ να τρέξει μέσα σε ένα μπολ όπου θα έχουμε ρίξει το κονιάκ. Αν δε διαθέτουμε μηχανή εσπρέσο καλύτερα να βάλουμε κάποιον άλλο καφέ που δε χρειάζεται να φιλτραριστεί διότι ο εσπρέσο αν δεν περάσει από το φίλτρο της μηχανής αφήνει μέσα στο νερό κομμάτια καφέ που δεν είναι ότι καλύτερο για το γλυκό μας. 
Βουτάμε ένα ένα τα σαβαγιαρ στιγμιαία  να μαλακώσουν ελαφρώς μέσα στον καφέ και το κονιάκ. Δεν τα αφήνουμε ώρα γιατί θα λιώσουν. Απλώνουμε τα υγρά σαβαγιάρ σε μια πιατέλα, σε μπολ, ποτήρι ή μπορούμε να τα στήσουμε σε οποιοδήποτε άλλο πυρίμαχο σκεύος. Αν όμως θέλετε να σερβίρετε σε κομμάτια, το σκεύος να είναι επίπεδο.  
Βάζουμε στο μίξερ το μασκαρπόνε, την κρέμα γάλακτος, την άχνη, τις βανίλιες και χτυπάμε μέχρι να έχουμε μια κρέμα που να στέκεται και να κάνει κορυφές. Αν θέλουμε μπορούμε να βάλουμε την κρέμα για λίγη ώρα στο ψυγείο. Απλώνουμε μια στρώση κρέμα πάνω από τα απλωμένα σαβαγιάρ, λίγη τριμμένη κουβερτούρα και μια στρώση σαβαγιάρ από πάνω. Κάνουμε το ίδιο άλλη μια φορά με την κρέμα και πασπαλίζουμε με τριμμένη κουβερτούρα και κακάο.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Παρακαλώ μην αντιγράφετε και μη χρησιμοποιείτε το κείμενο και τις φωτογραφίες αυτού του blog χωρίς την άδεια μου και χωρίς να αποδίδετε αναγνώριση/credit.

stospitimouang@gmail.com